Značaj standarda kvaliteta u zdravstvenom turizmu

Posted on Updated on

zt_160615_3zt_160615_1

Okrugli sto na temu „Značaj implementacije standarda kvaliteta u zdravstvenom turizmu”, u sklopu projekta Europe Enterprise Network, održan je 16. juna 2015. u Privrednoj komori Crne Gore. Skup su organizovali Udruženje turizma i ugostiteljstva i Odbor za kvalitet Privredne komore, u saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma.

Kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma Crne Gore na regionalnom i međunarodnom tržištu, nužan preduslov je implementacija standarda kvaliteta u što većem broju zdravstvenih ustanova. Broj i vrsta sertifikovanih ustanova i licenciranog osoblja su bitne reference na stranom tržištu, kako za ustanove, tako i za zemlju u cjelini.

– Na pitanje kako od turističke destinacije koja zavisi od vremenskih uslova, postati destinacija cjelogodišnjeg turizma, razvoj zdravstvenog turizma predstavlja jedan od odgovora. Crna Gora posjeduje sve resurse potrebne za razvoj ovoga vida turizma. Osim produženja turističke sezone, zdravstveni turizam generiše i izuzetne finansijske rezultate. Tome u prilog govore i godišnji rast zdravstvenog turizma od 20% na globalnom nivou, kao i podatak da je 15% svih putovanja u svijetu motivisano zdravstvenim razlozima – rekla je potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović.

Povećana potražnja za uslugama zdravstvenog turizma u svijetu proističe iz: krize u zdravstvenim sistemima razvijenih zemalja, visoke cijene zdravstvene zaštite, duge liste čekanja i uopšteno prisutno u populaciji – trend antistarenja. Ključni faktori u izboru destinacije zdravstvenog turizma su: standardi zdravstvene usluge, visoka stručnost i kvalitet ustanova koje pružaju takve usluge, turistička atraktivnost lokacija i cijena usluge, objasnila je Filipović.

Profesor emeritus Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Milan J. Perović govorio je o postojećim kapacitetima za uspostavljanje standarda kvaliteta u Crnoj Gori. On je istakao potrebu da se u našoj zemlji implementiraju međunarodne norme, kao i da se radi u skladu sa najboljom evropskom praksom, odnosno standardima, što će doprinijeti integracionim procesima.

– Osnovna poruka međunarodnih standarda kvaliteta je da činimo ono što je potreba kupaca i zainteresovanih strana – kazao je Perović.

On smatra da su standardi baza na kojima treba zasnivati zdravstveni turizam i na njima, a nikako mimo njih, razvijati različitost u odnosu na druga tržišta. Primjena standarda garantuje da je usluga u zdravstvenom turizmu kvalitetna i to uvjerenje puno znači kupcima. Standardi za procjenu rizika će biti obaveza za zdravstvene ustanove ali ih treba posmatrati i kao izvor poboljšanja njihovih usluga, kazao je on.

Zaključio je da je nužno da se u našoj zemlji ponovo razvija stvaralačka, radna kultura, u čemu bitnu ulogu igra primjena standarda kvaliteta.

– Treba da razumijemo da na unutrašnjem tržištu nijesmo jedni drugima konkurenti, već moramo da sarađujemo da bismo postali konkurentni na međunarodnom tržištu. Da bi standardizacija tome doprinijela, potrebno je organizovati što više obuka sa predavačima kompetentnim da prenesu znanja i iskoristiti podršku koju pruža Privredna komora Crne Gore – rekao je Perović.

Direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore (ISME) mr Miodrag Perović kazao je da se od evropskih i međunarodnih standarda, od kojih su neki usvojeni kao crnogorski – MEST, na oblast zdravstvenog turizma primjenljivi, među ostalima, oni koji uređuju oblasti estetske medicine, zdravstvenu zaštitu, medicinske laboratorije, avanturistički i wellness turizam, ali i standardi sistema menadžmenta.

Istakao je da su na ovu oblast primjenljive tri evropske direktive i oko 370 standarda. Zato je, smatra, nužno da se definiše nacionalna šema standardizacije koja će sadržati standarde bitne za crnogorski zdravstveni turizam. Njegova saradnica Danka Tiodorović pozvala je eksperte iz ove oblasti da se uključe u rad tehničkih komiteta pri ISME koji će doprinijeti razvoju standardizacije u zdravstvenom turizmu.

Koordinator EEN-a u Privrednoj komori Crne Gore Slavica Pavlović pozvala je privrednike da iskoriste podršku evropskih fondova prilikom uvođenja standarda, učešćem u projektima. Ona je kazala da je aktuelan konkurs za dodjelu grantova u pravcu jačanja saradnje akademskog sektora i privrede, pa smatra da bi djelatnici u zdravstvenom turizmu mogli konkurisati u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

Tatjana Jovović iz Kliničkog centra Crne Gore govorila je na temu “Model uspostavljanja QMS namijenjen za sve vrste zdravstvenih ustanova”. Da bi se zadovoljile potrebe i zahtjevi svih zainteresovanih strana, ovaj model je dizajniran po proširenom procesnom pristupu QMS-a (ISO 9004), koji rezultira stalnim poboljšavanjima šest oblasti – dimenzija kvaliteta zdravstvene usluge (efektivnost, efikasnost, dostupnost, prihvatljivost-učešće pacijenata, svrsishodnost i bezbjednost).

Model posebno ukazuje na potrebu stalnog učenja, mjerenja, analize i kontinuiranog poboljšavanja kvaliteta usluge.

Izvršni direktor Klastera zdravstvenog turizma dr Vasilije Vlatko Stijepović i dr Marina Delić, medicinski direktor Instituta dr Simo Milošević Igalo govorili su o značaju standarda za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu.

Stijepović je između ostalog kazao da su među ključnim faktorima uspjeha zdravstvenog turizma akreditacija i sertifikacija medicinskih ustanova kao i kvalitet te kontinuirana modernizacija opreme.

– Broj i vrsta sertifikovanih ustanova je bitna referenca za privlačenje zdravstvenih turista. Standardizacija kvaliteta usluga u domenu zdravstvenog turizma su jedan od prioriteta našeg Klastera – kazao je Stijepović, dodajući da je pečat kvaliteta nešto što donosi brojne benefite ustanovi koja ga posjeduje.

Prema riječima dr Marine Delić, kvalitetna medicinska usluga potpuno zadovoljava potrebe onih kojima je potrebna zdravstvena usluga, po najmanjem trošku za organizaciju, a u sklopu ograničenja i smjernica koje postavljaju zdravstvene regulative i finansijeri.

Zdravstveni turizam, objašnjava, predstavlja kombinaciju visoko profilisane medicinske i turističke ekspertize. Tok korisnika zdravstvenog turizma je sada usmjeren iz razvijenih zemalja ka zemljama u razvoju.

– Ključni faktori u odabiru zdravstvene turističke destinacije su standard medicinske usluge, visoka stručnost i opremljenost ustanova koje pružaju ove usluge, turistička atraktivnost destinacije i cijene usluga – rekla je ona.

Okruglim stolom je moderirala Sanja Marković, sekretarka Odbora udruženja turizma Privredne komore Crne Gore.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s