Posted on

RIJEČ MINISTRA: Ima dovoljno sredstava za sve koji hoće da rade

Petar-Ivanovic-ministar-2-500x404

Veći projekti u poljoprivredi finansiraće se kreditnim sredstvima Abu Dabi razvojnog fonda, srednji iz IPARD programa, manji iz IPARD-likeprograma, a projekti do 10.000 eura sredstvima Investiciono-razvojnog fonda i Agrobudžeta – kaže za MNE magazin ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović. On u rubrici ,,Riječ ministra”, odgovarajući na pitanje da li sredstva koja su obezbijeđena  za razvoj poljoprivrede mogu da koriste svi poljoprivredni proizvođači ili su ona namijenjena samo odabranima, naglašava da ih ima dovoljno ,,za sve koji hoće da rade shodno važećim zakonskim propisima, da stvaraju i daju svoj doprinos razvoju poljoprivrede”.

Veći projekti, u rasponu od jednog do tri miliona, finansiraće se kreditnim sredstvima Abu Dabi razvojnog fonda. Obezbijedili smo 50 miliona dolara. Sredstva su namijenjena za projekte koji kreiraju nova radna mjesta i utiču na rast primarne proizvodnje, prerade i izvoza. Srednji projekti, u rasponu od 100.000 do  milion eura, finansiraće se iz sredstva IPARD programa, za koje je obezbijeđeno 39 miliona eura. Sredstva su namijenjena za projekte koji kreiraju nova radna mjesta i doprinose razvoju prerade. Na taj način dajemo doprinos smanjenju uvoza i njegovoj supstituciji domaćom proizvodnjom – objašnjava ministar. On dodaje da će se manji projekti (od 10.000 do 80.000 eura)  finansirati sredstvima IPARD-like programa. 

 Obezbijedili smo 10 miliona eura, a namijenjeni  su  projektima  koji su fokusirani na povećanje stočnog fonda i obradivih površina (prvi poziv) i projektima u preradi (drugi poziv). Za još manje projekte, do 10.000 eura, na raspolaganju su sredstva Investiciono-razvojnog fonda i iz Agrobudžeta. Samo ove godine očekujemo da se sredstvima Agrobudžeta podrži gotovo 100 takvih projekata – kaže ministar Ivanović.

On navodi da će se, nakon što su uspjeli da obezbijede značajna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede, i definišu kriterijume, sada fokusirati na izbor projekata.

Nastavljamo dalje,  korak po korak. Pozivam poljoprivredne proizvođače, mala i srednja preduzeća u oblasti poljoprivrede i zainteresovane investitore da nas kontaktiraju i predoče ideje koje imaju. Fokus u realizaciji ideja mora biti na zapošljavanju, rastu proizvodnje i prerade – kazao je ministar Ivanović.

Izvor: http://www.minpolj.gov.me/vijesti/151021/Ministar-Ivanovic-za-portal-MNE-magazin-o-tome-kome-su-namijenjena-sredstva-obezbijedena-za-razvoj-poljoprivrede.html

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s