Posted on

Ministar Ivanović u zvaničnoj posjeti Valoniji, u delegaciji i 30 poljoprivrednika

 

min.polj

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanovićboraviće u zvaničnoj posjeti Belgiji, u periodu od 22. do 26. jula 2015. godine, na zvaničan poziv ministra poljoprivrede regije Valonija Rene Kolana(Rene Collin). Crnogorsku delegaciju ovom prilikom činiće i 30 poljoprivrednih proizvođača koji će boraviti u studijskoj posjeti Valoniji.

Osim razgovora koje će Ministar imati na bilateralnom nivou, crnogorska delegacija će učestvovati na najvećem poljoprivrednom sajmu na otvorenom u Evropi, koji se održava u Libramonu. Takođe, posjetiće i više institucija iz oblasti poljoprivrede, pogona i farmi, kao što su fabrika sira, škola sira, centar za osemjenjavanje, udruženje poljoprivrednika, farma tovnih junadi i svinja. Poljoprivrednici iz Crne Gore, uglavnom stočari, imaće priliku da se upoznaju i sa različitim modelima umrežavanja poljoprivrede i turizma u ovoj regiji.

Bilateralna saradnja Crne Gore sa Belgijom u oblasti poljoprivrede dogovorena je prilikom susreta ministra Ivanovića sa federalnim ministrom poljoprivrede te zemlje Vilijemom Borsusom u Briselu, početkom marta ove godine. Dogovoreni su konkretni koraci saradnje u oblasti uspostavljanja sistema bezbjednosti hrane, organske poljoprivrede, proizvodnje povrća, sistema praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda (“od njive do trpeze”), kao i povećanja produktivnosti krava. Pored toga, dogovorena je saradnja u procesu edukacije, istraživanja, kao i promocije poljoprivrednih proizvoda (dizajn i pakovanje), u čemu Belgija prednjači u Evropi po iskustvu i rezultatima.

Posjeta poljoprivrednika ralizuje se saglasno dogovoru postignutom prilikom tadašnjeg susreta dva ministra poljoporivrede, Ivanovića i Kolana. Riječ je o još jednoj studijskoj posjeti koju organizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi crnogorskim proizvođačima omogućili da direkto vide kako funkcioniše poljoprivredna proizvodnja i plasman u zemljama EU, da usvoje nova znanja,  dobiju praktična iskustva i nove ideje koje bi mogli da primijene na svojim gazdinstvima. Tokom prethodna dva mjeseca grupe crnogorskih stočara, proizvođača voća i povrća i drugi bili su na edukaciji u Poljskoj i Austriji. Prošle godine pčelari su putovali u Bavarsku, a realizovane su i studijske posjete maslinara Hrvatskoj, kao i posjeta poljoprivrednih proizvođača Sjedinjenim Američkim državama. Ministarstvo finalizuje pripreme za naredne studijske posjete, a prva od njih biće odlazak vinogradara i ribara u Italiju.

Izvor: http://www.minpolj.gov.me/ministarstvo

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s