Posted on

Crnogorski pčelari završili studijsku posjetu Bolonji

GetImage

Studijska posjeta Bolonji, gdje se nalazi drugi centar za razvoj pčelarstva u Evropi, bila je izvanredna prilika za dodatnu edukaciju crnogorskih pčelara i prenošenje znanja potrebnih za dalje unapređenje proizvodnje meda.

Iako se u Crnoj Gori pravi med koji je jedan od najkvalitetnijih u Evropi, razmjena iskustva sa italijanskim kolegama i predstavnicima struke i nauke u ovoj oblasti pokazala je da postoji prostor za unapređenje svih segmenata pčelarstva u Crnoj Gori, u cilju postizanja boljeg zdravlja pčelinjih društava, većih prinosa i plasmana meda i pčelinjih proizvoda. Posebno su bila korisna iskustva u dijelu ispunjavanja standarda vezanih za obezbjeđenje kontinuiteta kvaliteta meda, ocjenjivanje, kontrolu i stavljanje na tržište, kao preduslova za povjerenje potrošača.

GetImage (1)

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih organizacija, grupa od 48 crnogorskih pčelara, zajedno sa predstavnicima Ministarstva i medija tokom protekle sedmice obišli su više proizvođača meda, mliječa, matica, zatim pčelarske opreme, kao i najveću pčelarsku kooperativu u Italiji. Delegacija iz Crne Gore posjetila je i renomirani institut i observatorij meda, nakon čega je učvršćen stav da naučna istraživanja nedostaju crnogorskom pčelarstvu da bi se ono brže razvijalo.

Tokom posjete “CRA-АPI“ institutu za med iz Bolonje i Nacionalnom opservatorijumu za med, pčelari su imali priliku da vide kako se postiže očuvanje autohtone rase pčela, zaštita od bolesti i prati proces proizvodnje. Institut se posebno bavi laboratorijskim istraživanjima i analizom pčelinjih proizvoda, a u opservatorijumu se posebno promoviše senzorska analiza koja se, pored fizičko-hemijske, sprovodi kako bi se zadovoljili zahtjevi potrošača. Način na koji se italijanski pčelari bore protiv pčelinjeg krpelja, varoe, posebno je interesovao naše pčelare, jer je riječ o efikasnoj tehnici tretiranja organskim preparatima, koju će, prema najavama naših pčelara, početi primjenjivati i u svojim pčelinjacima. Sa stručnjacima iz Instituta dogovorena je dalja saradnja, konkretno predavanja koja će se do kraja godine organizovati u našoj zemlji.

U regiji Bolonje tradicionalno se od 1906. godine bave proizvodnjom i izvozom matica na svjetsko tržište. Program selekcije matica je, kako su istakli tamošnji stručnjaci, proces koji daje rezultate samo dugoročno. Selekcijom se unapređuju osobine koje su ključne za postizanje većih prinosa meda. Koje se metode koriste u proizvodnji i selekciji matica naši pčelari su mogli da vide prilikom obilaska jednog od najvećih proizvođača matica.

Pčelari iz Crne Gore posjetili su i najveću pčelarsku kooperativu u Italiji „Con Api“, koja ima 700 kooperanata i gdje svaki od pčelara ima više od 150 pčelinjih društava. U okviru kooperative je jedan od najvećih pogona za otkup, preradu i pakovanje meda u Evropi, sa savremenim automatskim linijama. Kooperativa funkcioneše po precizno definisanim uslovima, a osnova je povjerenje između pčelara i menadžmenta. Ako se desi da med od nekog pčelara ne zadovoljava kriterijume kvaliteta, taj pčelar teško može nastaviti dalju saradnju.

U okviru kooperative nalazi se i javna bašta posvećena pčelama i mednim biljkama, koja ima, prije svega, edukativnu, ulogu. Projekti edukacije posebno su usmjereni na najmlađu populaciju, što je posebno zainteresovalo prestavnike Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore koji bi voljeli da slične sadržaje imaju u nedavno izgrađenoj Kući meda u Danilovgradu.

Osim novih iskustava i ideja, crnogorski pčelari su tokom posjete Bolonji dobili i korisne kontakte za buduću saradnju italijanskim kolegama, naučnim i administrativnim institucijama, ali i preduzetnicima. Tokom obilaska jedne od najvećih fabrika pčelarskog pribora i opreme “ LEGA” u Faenci, pčelari su mogli da vide šta sve podrazumijeva savremena oprema za pčelarstvo, kao i neke proizvode koji se ne mogu naći na domaćem tržištu. U fabrici, koja predstavlja brend u svijetu, rade se i pakovanja za med, po želji kupaca. Sa vlasnikom fabrike dogovorena je njegova posjeta Crnoj Gori radi nastavka saradnje.

izvor: http://www.minpolj.gov.me/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s