Posted on Updated on

SAOPŠTENJE: Realne osnove za razvoj konkurentnosti industrije

GetImage

Nacrt industrijske politike Crne Gore do 2020. godine sadrži realne osnove za razvoj konkurentnosti crnogorske ekonomije, što je ključni osnov za otvaranje novih radnih mjesta, veće prihode i bolji životni standard ocijenjeno je juče na okruglom stolu u Privrednoj komori koji organizovalo Ministarstvo ekonomije u saradnju sa Privrednom komorom Crne Gore.
Generalni direktor Direktorata za industriju i preduzetništvo Dragan Kujović je istakao da se ovim dokumentom definiše novi pristup industrijskoj politici, u cilju povećanja produktivnosti u industriji, stimulisanja preduzetništva i podsticanja inovativnosti, što vodi ka inkluzivnom i održivom ekonomskom rastu.
Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović naglasila je da, s obzirom na značaj sektora industrije za privredni rast i makroekonomsku stabilnost, nedvosmisleno proizilazi potreba za restrukturiranjem crnogorske ekonomije u pravcu jačanja sektora industrije. Ujedno, ispred te institucije, izrazila je zadovoljstvo zbog izrade ovog strateškog dokumenta, posebno imajući u vidu promjene statističkih pokazatelja u strukturi crnogorske ekonomije. Nakon prezentacije strukture dokumenta i utvrđenih ciljeva, kao i procesa izrade politike, uslijedila je diskusija na kojoj su učesnici u direktnoj razmjeni mišljenja svojim primjedbama, sugestijama i komentarima, ukazali na određena pitanja koja se obrađuju u ovom dokumentu.

Od strane većine učesnika Okruglog stola ukazano je na nedostatak stručnog kadra u svim oblastima industrije, problem finansiranja MSP, kao i potrebu jačanja veze nauke i privrede. Takođe, prepoznata je potreba za jačanjem biznis ambijenta u kojem posluju mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori.
Takođe, svi predstavnici privrede, saglasni su u ocjeni da je Nacrt dokumenta Industrijska politika Crne Gore do 2020. godine kvalitetan i da pruža neophodne smjernice u cilju unapređenja stanja u oblasti industrije i porast njenog učešća i doprinosa rastu BDP-a.
Na okruglom stolu su, pored predstavnika resornih Ministarstava i Privredne komore, učešće uzeli i predstavnici malih i srednjih preduzeća, naučno-istraživačkih institucija i obrazovnih ustanova.
Javna rasprava povodom razmatranja Nacrta ovog dokumenta odvijala se u periodu 15. jul – 15. septembar 2015. godine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s