Posted on Updated on

Privrednici Crne Gore i Slovenije – zajednički nastupati na trećim tržištima

 

Zajedničkim nastupom na trećim tržištima crnogorska i slovenačka preduzeća ostvariće sinergetski efekat, ocijenjeno je na poslovnom forumu Crna Gora – Slovenija, održanom 9. decembra 2015. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

Skup su organizovali Privredna komora Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije.

Glavna tema foruma bila je stimulisanje poslovne saradnje i investicija kroz sektor poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, šumarstva i drvne industrije, informacionih tehnologija i zaštite životne sredine. Bila je to prilika da se na nајbоlјi nаčin prеdstаve kapaciteti crnogorskih prеduzеćа i konkretne mogućnosti za nastup na slovenačkom tržištu i obrnuto.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić ocijenio je da skup potvrđuje to da slovenački i crnogorski poslenici biznisa prepoznaju jedni druge kao sigurne i prave partnere za saradnju u svim oblastima. Privredna komora će svoj angažman u narednom periodu još snažnije zasnovati na ispunjavanju privredne saradnje Crne Gore i Slovenije novim sadržajem koji najbolje pogoduje ekonomskim interesima dvije zemlje i sve povoljnijem institucionalnom okviru u kojem se ta saradnja odvija.

– Uvjeren sam da postoji veliki broj poslovnih mogućnosti koje treba iskoristiti za unapređenje poslovne saradnje dvije zemlje. Slovenija je uvijek među prvih 10 ekonomskih partnera Crne Gore. U ukupnom izvozu Crne Gore tokom deset mjeseci 2015. godine, Slovenija je na sedmom mjestu, a u uvozu na osmom. Slovenački kapital je prisutan u više od 100 preduzeća i u svim investicionim fondovima u našoj zemlji. Oblasti koje se među prvima kandiduju za zajednička ulaganja su one u kojima su već započeti ili planirani kapitalni investicioni projekti – infrastruktura i energetika – kazao je Saveljić.

Podsjetio je da Crna Gora naredne godine započinje gradnju autoputa i obnovu željezničke infrastrukture, a postoje i najave iz EU da će se na njihovoj agendi naći i izgradnja jadransko-jonskog putnog i energetskog pravca.

– Zapadni Balkan se u planovima Evrope, Kine i Turske pozicionira kao dio transportnog i gasnog koridora prema Mediteranu i Evroaziji, što široko otvara vrata saobraćajnoj integraciji regiona, kao preduslovu ubrzanja ekonomskog rasta. Za slovenačku ekonomiju, ovi infrastrukturni projekti imaju veliki značaj – smatra Saveljić.

Crna Gora, Slovenija i Turska su potpisnice memoranduma o izgradnji hidroelektrane na Morači. Energetska strategija Crne Gore predviđa i stavljanje u pogon bogatih resursa obnovljivih izvora energije i dogovor zemalja regiona o upravljanju prekograničnim vodnim tokovima čime ćemo dodatno istaći svoju komparativnu prednost – hidroenergiju.

Prema Saveljićevim riječima, našoj zemlji bi dobro došlo i znanje Slovenaca u privlačenju sredstava iz EU fondova, što bi došlo do izražaja u zajedničkim projektima na području ekologije i energetske efikasnosti, gdje Crnu Goru očekuju zahtjevni poslovi prilagođavanja restriktivnim standardima Unije.

Pohvalio je saradnju sa Gospodarskom zbornicom Slovenije sa kojom je već realizovano nekoliko projekata koji se odnose na mala i srednja preduzeća, energetsku efikasnost i ekologiju, akoji su finansirani iz EU fondova.

– Turizam je takođe grana u kojoj postoji mogućnost za saradnju. Crna Gora je diversifikovala koncept turističke ponude i nije isključivo ljetnja destinacija, već sve više privlači ljubitelje aktivnog odmora, pa mnoge agencije nude obilaske i boravak u njenom planinskom dijelu. To je uticalo da broj Slovenačkih turista iz godine u godinu raste, a u 2015. je veći za 21 odsto – kazao je Saveljić.

Potpredsjednik Komore je ocijenio da ćemo primjenom dobrih iskustava Slovenije u povezivanju poljoprivredne proizvodnje i turizma moći da doprinesemo razvoju ovih prioritetnih grana.

Izraženo interesovanje za jačanje veza između privreda dvije zemlje još jedan je korak u razvoju regionalne saradnje. Takvom povezivanju u velikoj mjeri doprinijeće i Komorski investicioni forum, konstituisan u oktobru ove godine.

Najavljeno je formiranje crnogorske državno-privredne delegacije koja će na proljeće 2016. godine posjetiti Sloveniju i sa tamošnjim privrednicima nastaviti razgovore o unapređenju ekonomske saradnje.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović saopštio je da države moraju razmišljati kako da prave pakete proizvoda koje mogu ponuditi trećim zemljama.

– Suviše smo mali da bi bili u mogućnosti da budemo konkurentni na velikim tržištima – rekao je Ivanović.

Naveo je da postoji rastuće interesovanje Slovenije za investiranje u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori, što predstavlja šansu koju je važno prepoznati.

– Dogovorili smo da formiramo posebnu međudržavnu komisiju koja će se aktivnije pozabaviti poljoprivredom, šumarstvom, drvopreradom i svim onim što potpada pod resor naših svakodnevnih aktivnosti – rekao je Ivanović.

On je kazao da žele da otvaraju što više prostora za poslovnu saradnju, pri čemu je sa slovenačkim kolegom razgovarao o tome kako čvršće uvezati istraživanja, nauku, obrazovanje i poljoprivredu tako da se sve do čega se dođe kroz istraživački postupak primijeni u oblasti poljoprivrede.

– Cijenim podršku Slovenije u procesu otvaranja pregovora u sva tri poglavlja u vezi sa poljoprivredom. Takođe smo dogovorili nastavak saradnje u razmjeni eksperata i otvorili prostor za mlade ljude kako bi dali doprinos razmjeni praktičnih iskustava i znanja – kazao je Ivanović.

On je dodao da je crnogorsko Ministarstvo podržalo inicijativu slovenačkog da se 20. maj proglasi danom meda u svijetu.

Potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane mr Dejan Židan kazao je da ta zemlja i Crna Gora teže ka jačanju dobrih bilateralnih odnosa u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarske i fitosanitarne službe, šumarstva, ribarstva i životne sredine.

Židan je naveo da je potrebno još više saradnje i biznisa između dvije zemlje. On je izrazio uvjerenje da će skup u Komori doprinijeti otvaranju novih mogućnosti za povećanje robne razmjene, te da će iz njega proizići konkrenta poslovna partnerstva i aktivnosti zasnovane na povjerenju, izuzetnosti i poštovanju.

– Bitno je da smo dogovorili da na neka treća tržišta idemo zajedno, jer će to biti saradnja gdje možemo da imamo sinergički efekat – dodao je Židan.

Zamjenik direktora Gospodarske zbornice Slovenije Matej Rogelj ocijenio je da izvoz znači vanjska potrošnja, koja je glavni motor privrednog rasta.

– Slovenački izvozni sektor, industrija i usluge fleksibilni su i skloni partnerstvima. Njen obim opada već nekoliko godina, pri čemu ima nekoliko okolnosti koje ovaj trend mogu okrenuti – kazao je Rogelj.

Crna Gora, kako je kazao, ima velike potencijale i potrebu u razvoju poljoprivrede, u agroindustriji, drvnoj industriji i infrastrukturi.

– Slovenačka preduzeća iz tih oblasti imaju znanje, iskustvo međunarodne reference. U saradnji sa trećim partnerima dolaze projekti i sredstva, pri čemu se otvara mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima – kazao je Rogelj, koji je zatim govorio o poslovnom ambijentu svoje zemlje.

Ekonomske potencijale i investicioni ambijent u Crnoj Gori predstavila je Lidija Rmuš, sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori, a investicione potencijale poljoprivredeNemanja Katnić, sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Uslijedili su bilateralni razgovori predstavnika kompanija Slovenije i Crne Gore.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s