U Sofiji dogovaraju naredne korake za promociju saradnje u poljoprivredi između Kine i evropskih zemalja

Posted on

Drugi sastanak Konsultativnog odbora Asocijacije za promociju saradnje u oblasti poljoprivrede izmedju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope počinje sjutra u Sofiji. Crna Gora, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, potpisnik je sporazuma o osnivanju, a sastanku će prisustvovati generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Darko Konjević.

Planirano je da se na sastanku dogovori plan za 2016. godinu, koji uključuje aktivnosti vezane za organizovanje sajmova, potpisivanje ugovora o saradnji izmedju agencija za promociju investicija, privlačenje kineskih kompanija u oblasti poljoprivrede i druge.

Asocijacija za promociju saradnje u oblasti poljoprivrede izmedju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope osnovana je krajem jula prošle godine, sa ciljem da unaprijedi i ojača saradnju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, doprinese boljoj razmjeni informacija, pruži podršku privrednicima iz Kine i evropskih zemalja da ostvare što bolje poslovne kontakte. Osnivači su, osim Kine, Albanija, Bugarska, Češka, Mađarska, Litvanija, Rumunija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Estonija, Letonija, Makedonija, Poljska, Srbija, Slovenija i Crna Gora. Prepoznato je da će takva vrsta saradnje proširiti horizonte zemalja, podržati u pronalaženju održivih modela poljoprivrede i promovisati razvoj međusobne trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

izvor: http://www.minpolj.gov.me/vijesti/158042/U-Sofiji-dogovaraju-naredne-korake-za-promociju-saradnje-u-poljoprivredi-izmedu-Kine-i-evropskih-zemalja.html

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s