Otvoren poziv za grantove kroz IPARD like 2

Posted on Updated on

Otvoren poziv za grantove kroz IPARD like 2

Kao što je najavljeno krajem decembra 2015, kada je potpisan dokument o grantu (Grant agreement) između Svjetske banke i predstavnika Vlade Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dobilo je pravo za korišćenje sredstava u okviru projekta EU/IPA (RD) 2013, čija je vrijednost 6,2 mil EUR, od čega je 4,7 mil EUR grant Evropske unije i 1,6 mil EUR nacionalna kontribucija. Shodno navedenom, objavljujemo otvaranje IPARD like 2 poziva za grantove, za koji su opredijeljena sredstava za bespovratnu podršku u iznosu od 5,2 miliona EUR. IPARD like 2 projekat će biti implementiran kao dodatno finansiranje MIDAS projekta, što znači da nastavljamo uspješnu saradnju Evropska unije, Svjetske banke i MPRR-a.
Poziv za apliciranje će biti otvoren od 01. aprila, pa do 31. maja 2016. godine. Info kampanja, tj. prezentovanje detalja poziva i obuka potencijalnih aplikanata da na što kvalitetniji način mogu pripremati dokumentaciju za apliciranje će početi već od 10.03.2016.godine, i to po sledećem rasporedu:

10.03.2016.godine – Podgorica
11.03.2016.godine – Cetinje
14.03.2016.godine – Bar
15.03.2016.godine – Danilovgrad
16.03.2016.godine – Nikšić
17.03.2016.godine – Pljevlja
18.03.2016.godine – Bijelo Polje
21.03.2016.godine – Herceg Novi

– detalji o vremenu i mjestu održavanja radionica biće naknadno objavljeni.

Poziv ima za cilj jačanje subjekata u poslovanju hranom životinjskog i biljnog porijekla i dostizanje nacionalnih i EU standarda, kako bi podigli nivo higijenske i zdrastvene ispravnosti hrane koju proizvodimo.

Poziv se oslanja na Zakonu o bezbjednosti hrane (Sl. list Crne Gore, br. 57/15) na osnovu koga je urađena kategorizacija objekata koji posluju sa hranom životinjskog i biljnog porijekla, gdje je kroz standardizovanu proceduru urađena procjena stanja kod svih objekata u Crnoj Gori koji se bave preradom hrane, a nalaze se u registrima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Veterinarske uprave i Ministarstva zdravlja, i definisano je njihovo trenuto odstupanje od nacionalnih i EU standarda.

Kroz ovaj Poziv dajemo mogućnost subjektima u poslovanju hranom, da na osnovu urađene kategorizacije, pripreme Planove unapređenja, koji će biti pregledani i odobreni od nadležnih institucija, i da na osnovu tih Planova unapređenja dalje razrađuju i planiraju svoju investiciju. Što više planirana investicija bude u skladu sa rješavanjem neusaglašenosti iz kategorizacije i ispunjavanju stavki iz Planova unapređenja, to će imati veću šansu da dobije našu podršku.

Ovim pozivom podržaće se sljedeći sektori:

– sektor prerade mlijeka, tj proizvodnja raznih prerađevina iz ove oblasti,
– sektor prerade mesa, tj proizvodnja raznih prerađevina od mesa,
– Sektor ribarstva i akvakulture,
– Sektor prerade voća i povrća,
– Sektor prerade maslina i proizvodnje maslinovog ulja,
– Sektor prerade grožđa i proizvodnje vina, kao i
– Sektor prerade ljekovitog, šumskog i aromatičnog bilja;

Nivo prihvatljive investicije se kreće od 25.000 do 250.000 EUR. Grant podrška Ministarstva je 50% od neto dijela kompletno završene investicije (znači, bez PDV-a).

Od narednih dana, tačnije od 1. marta 2016. sva dokumentacija će vam biti na raspolaganju na našem web portalu, MPRR – Ipard like 2, a takođe ćemo kroz info kampanju doći do svih potencijalnih aplikanata, dostaviti sve i u štampanom obliku, i biti im na raspolaganju ne samo naredna tri mjeseca, već i kasnije tokom investiranja.

Sve informacije o daljim detaljima poziva možete dobiti od Direktorata za plaćanja MPRR:
adresa:Moskovska 101, 81000 Podgorica,
tel: 020 482 151; 020 482 298, 067 205 790;
 

Operativni prirucnik za Ipard like 2 program za grantove.

novinski oglas IPARD like 2.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s