Ministar Ivanović sa predstavnicima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede(IFAD) razgovarao o unapređenju infrastrukture u ruralnim područjima

Posted on Updated on

Ministar Ivanović sa predstavnicima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede(IFAD) razgovarao o unapređenju infrastrukture u ruralnim područjima

 

Na poziv ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića delegacija Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) boravila je tokom protekle dvije sedmice u Crnoj Gori. Cilj posjete je priprema izvještaja na osnovu kojeg bi Crna Gora mogla dobiti sredstva za unapređenje ruralne infrastukture.

Crna Gora je 2015. godine postala članica IFAD-a. U novembru 2015. godine Bord direktora IFAD-a odobrio je inicijalna kreditna sredstva u iznosu od 3 miliona dolara. Do sada su realizovane dvije posjete predstavnika IFAD-a Crnoj Gori, tokom kojih su se predstavnici ovog Fonda upoznali sa osobenostima poljoprivrede Crne Gore i potencijalnim oblastima za ulaganja i unapređenje života stanovništva u ruralnim područjima. Održani su i sastanci sa predstavnicima relevantnih državnih i međunarodnih finansijskih institucija. G-din Peter Froslev Christensen, zadužen za Crnu Goru i g-din Abdelgadir Mohamed,program menadžer za zemlje Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Evrope obišli su opštine na sjeveru Crne Gore u upoznali se sa prioritetima razvoja opština i preprekama za dalji razvoj. Posjetili su i niz poljoprivrednih proizvođača i udruženja u ruralnim područjima i uvjerili se da je ulaganje u poboljšanje infrastrukture, prije svega u dijelu puteva i vodosnabdijevanja, prioritet za dalji razvoj poljoprivrede. Sanacijom i uređenjem puteva, ali i regulisanjem vodosnabdijevanja, ne samo da će se poboljšati kavlitet života ljudi u ruralnim područjima, već i unaprijediti uslovi za dalji razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Zadovoljan sam dosadašnjom saradnjom sa IFAD-om. Nastavljamo dalje, korak po korak, do okončanja procedure koja jeste zahtjevna, ali je preduslov dogoročne saradnje. A to je upravo ono što nas  interesuje – da uspostavimo jednu smislenu, konstruktivnu i dugoročnu saradnju. Delegacija IFAD-a bila je u mogućnosti da bolje sagleda specifičnosti crnogorske poljoprivrede i bolje razumije naša nastojanja usmjerenja na ruralnu infrastrukturu. Ako sve bude išlo po planu konačnu odluku imaćemo do kraja godine. Time ćemo stvorite uslove da se dodatno ubraza razvoj poljoprivrede i stvore bolje uslovi, prije svega za mlade ljude” zaključio je Ivanović.

 izvor: http://www.mpr.gov.me/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s