Poljoprivrednim proizvođačima iz Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Nikšića i Plužina predstavljene mjere Agrobudžeta za 2016. godinu

Posted on

MPRRMPRR

Poljoprivredni proizvođači iz opština Podgorica, Cetinje, Danilovgrad, Nikšić i Plužine bili su u prilici da u protekle dvije sedmice prisustvuju prezentacijama Agrobudžeta za 2016. Godinu, koje je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako je i najavljeno, Ministarstvo je prezentacije organizovalo sa ciljem da bliže upozna poljoprivredne proizvođače sa dostupnim mjerama podrške, u dijelu prihvatljivih investicija, visine podrške, potrebne dokumentacije za ostvarivanje podrške i načina podnošenja zahtjeva.

Kao i prethodnih godina poljoprivrednim proizvođačima su dostupne brojne mjere za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje. Nastavljamo i ove godine sa podrškom za unapređivanje kvaliteta proizvoda, organsku proizvodnju, očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi, osnivanje udruženja kao i osiguranje usjeva i stoke od šteta.

Posebno su istaknute novine u odnosu na prošlogodišnju agrobudžetsku podršku, koje imaju za cilj da dodatno stimulišu razvoj crnogorske poljoprivrede. Tako ove godine po prvi put proizvođači podršku mogu da ostvare za unapređenje stočnog fonda, za direktna plaćanja za uzgoj višegodišnjih kultura, adaptaciju na katunima, upravljanje stajskim đubrivom.

Kako bi ostvarili pravo na podršku, proizvođači su u obavezi da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, na što su predstavnici Ministarstva posebno ukazali.

Poljoprivredni proizvođači su iskazali veliko interesovanje za predstavljene mjere. Iskoristili su priliku da se dodatno interesuju za podršku proizvodnji kojom se bave i dobiju odgovor na svako postavljeno pitanje od predstavnika Ministarstva.

U narednom periodu Ministarstvo će prezentaciju Agrobudžeta održi i u ostalim crnogorskim opštinama. Priliku da danas poslušaju prezentaciju će imati proizvođači sa područja Ulcinja i Bara. Prezentacija u opštinama Andrijevica, Plav i Gusinje održaće se u utorak 15. marta, a u opštinama Bijelo Polje i Berane u srijedu, 16. marta.

izvor: http://www.mpr.gov.me/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s