Postupak nabavki u NATO sistemu

Posted on

Ulazak Crne Gore u NATO alijansu znači širok dijapazon mogućnosti za našu privredu koje se mogu kvalitetno iskoristiti i za koje se treba spremiti. Članstvom u NATO savez crnogorske kompanije stiču pravo učešća na tenderima alijanse, koji imaju godišnji budžet od preko 700 milijardi dolara, rečeno je na seminaru „Postupak nabavki u NATO sistemu“ koji je Privredna komora Crne Gore organizovala 9. juna 2016. godine sa Komunikacionim timom Savjeta za članstvo u NATO Vlade.

Saopšteno je da NATO baze kod nas ne mogu da se otvore bez saglasnosti Crne Gore, te da tih baza nema u ni u Hrvatskoj, Albaniji niti u većini zemalja članica alijanse. Garčevic je ukazao na primjer Belgije i gradića Mos, koji se nalazi na francuskoj granici, i gdje se nalazi jedina prava NATO baza u Evropi.

Punopravnim članstvom Crne Gore u NATO-u otvaraju se nove poslovne mogućnosti za domaće biznis  subjekte, koje se mogu ostvariti kroz različite djelove NATO-a. Nabavka unutar NATO – je decentralizovana i obavlja se kroz NATO upravu i agencije. Svaka od njih ima svoj postupak objavljivanja i prijavljivanja za učešće u procesu nabavki.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Lazović je istakao da priključivanje savezu kao što je NATO ima globalni geopolitički uticaj na ekonomiju zemlje. Ekonomski efekti su dugoročni i usko povezani sa drugim aspektima društvenog napretka, te mogu biti direktni i indirektni.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s