Novi javni poziv za podršku IPARD like 2

Posted on

Ministar Simović danas je na prezentaciji novog javnog poziva za podršku (IPARD like 2.2), organizovanoj za predstavnike nadležnih državnih i opštinskih institucija i službi, kazao da je riječ o još jednoj prilici za unapređenje poljoprivrednog sektora, ali i jačanje apsorpcijskih kapaciteta nadležnih institucija i službi, kako bi svi zajedno pomogli poljoprivrednim proizvođačima da blagovremeno i kvalitetno apliciraju na ovaj i naredne javne pozive za bespovratnu podršku.

MPRR

Cilj ovog poziva, kako je objasnio, je da se pogoni za preradu dodatno usaglase sa zahtjevnim standardima bezbjednosti hrane, da proizvođači podignu konkuretnost i povećaju prihode, te stvori dodata vrijednost u sektoru proizvodnje hrane i doprinese smanjenju spoljnotrgovinskog deficita. „I ovaj projekat se finansira iz EU bespovratnih fondova, u iznosu od 2,8 miliona eura, uz dodatna sredstva iz nacionalnog budžeta. Kao što vidite, iznos podrške raste i ovaj put opseg prihvatljivih investicija se kreće od minimalnih 15.000 do maksimalnih 250.000 eura, koje će biti podržane sa 50% bespovratne podrške. Dakle, nijesu mala sredstva podrške na rasplaganju, već je otvorena mogućnost da se dobije 125.000 eura bespovratne podrške po jednom projektu. Nadam se da ćemo imati više takvih projekata“, kazao je Simović.

On je istakao da je još ozbiljniji pristup u realizaciji ovog projekta praktično zagrijavanje za veliko iskušenje pred kojim će se Crna Gora naći, već tokom ove godine, a to je početak realizacije punog IPARD programa za koji su opredijeljena sredstva u iznosu od 39 miliona eura. Simović je kazao da je početak realizacije planiran ove godine, sa povlačenjem 5 miliona eura. Govoreći o vrsti i iznosu podrške, objasnio je da će biti akreditovane dvije mjere, pri čemu će u dijelu podrške primarnoj proizvodnji maksimalna investicija biti 500 hiljada eura, a grant 250 hiljada eura, dok za preradu investicija može da ide do 1,5 miliona eura, sa grantom do 750 hiljada eura.
„To su velika sredstva koja Crna Gora ima zahvaljujući podršci EU kroz pretpristupne fondove. Uz to, sve veća su i izdvajanja za poljoprivredu i iz nacionalnog budžeta, tako da se moramo svi zajedno potruditi da ih iskoristimo u cilju bržeg razvoja crnogorske poljoprivrede. Luksuz je imati toliko miliona, a ne biti spremni da ih povučemo. To je veliki izazov i za korisnike, ali i administraciju, zato je ključni razlog današnjeg okupljanja predstavnika nadležnih službi na državnom i opštinskom nivou da pozovem sve na punu posvećenost u realizaciji javnih poziva i svih projekata u ovoj oblasti“, istakao je ministar.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s