Iskoristiti IPARD Like programe

Posted on

Odbor udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore, na sjednici održanoj 15. marta 2017. godine, razmatrao je, pored Analize o privrednim kretanjima u agraru u 2016. godini, Agrobudžet za 2017. godinu, Informaciju o realizaciji javnog poziva za IPARD like 2, a predstavljen je i novi javni poziv za IPARD like 2.2. Pored toga, prezentovani su programi razvoja klastera u Crnoj Gori, kao i povećanja konkuretnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja.

 

Danijela Stolica iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je prezentovala ovogodišnji Agrobudžet koji iznosi 31,54 miliona eura i veći je za 39,13 odsto u odnosu na prošlogodišnji. Sredstva su obezbijeđena iz nacinalnog budžeta u iznosu od 16,9 miliona i međunarodne podrške od 14,64 miliona eura. Najznačajnije novine u ovogodišnjem Agrobudžetu su mjere podrške mladim poljoprivrednicima, investicije za navodnjavanje, nabavku mehanizacije, intervencije na tržištu, smanjenje minimalnog broja grla za dobijanje premija u stočarstvu čime se to pravo dodjeljuje za novih 700 domaćinstava, uključivanje proizvođača mlijeka koji imaju organizovanu preradu na svom gazdinstvu za dobijanje premije za mlijeko, uvođenje direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, povećanje direktne podrške po hektaru sa 160 eura na 180 eura, smanjenje minimalne površine za tu podršku na 0,5 ha.

O realizaciji javnog poziva IPARD like 2 koji je bio raspisan tokom 2016. godine. govorio je Blagota Radulović. Na javni poziv apliciralo je 40 korisnika, a u konačnom ugovorena su 33 projekta ukupne vrijednosti 5,87 miliona eura. Ugovori su potpisani 31. oktobra, a rok za realizaciju je godina.

Privrednici koji su učestvovali u raspravi smatraju da je neophodno da proizvođači iz ove djelatnosti budu uključeni u izradu zakona koji se odnose na poljoprivredu i ukupno poslovanje. Na ovu temu govorili su predsjednik Odbora Đuranović, potpredsjednica Filipović, Branko Pejović iz Zrnožita sa Cetinja.

 

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s