NVO

NVU Žensko preuzetništvo Cetinje

 Žensko preuzetništvo Cetinje je nevladino udruženje sa sjedištem na Cetinju.  Osnovano je 2013. godine  kao rezultat realizacije projekta Ekonomsko osnaživanje žena – Razvoj ženskog preduzetništva na Cetinju u organizaciji Prijestonice Cetinje, UNDP-a, Delegacije Evropske Unije  i Ministarstva za ljudsk i manjinska prava.

Osnivači  NVU „ Žensko preuzetništvo Cetinje“ su 13 žena, polaznica radionica koje su organizovane u sklopu projekta  u cilju edukacije žena budućih preduzetnica koje su tokom realizacije projekta osmislile osmislile svoju biznis ideju i uradile Biznis plan.

 

Ciljevi udružeja su: rodna ravnopravnost, ekonomsko osnaživanje žena, smanjenje nezaposlenosti žena, podrška održivom razvoju i odgovornom biznisu , promocija kulturne baštine ( dosta žena se već bai izradom crnogorskih suvenira), uspostavljanje cetinjskog brenda.

 

Djelatnost udruženja su: razvoj programa koji će unaprijediti ekonomko osnaživanje žena, uz organizovanje treninga za razvoj ženskog preduzetništva ( opšte preduzetničke vještine i specifične obuke), promocija ženskih preduzetničkih aktivnosti  (sajmovi, pazari, izložbe isl.), eko i etno turistička ponuda, promocija budućih preduzetnica, predstavljanje žena budućih preduzetnica institucijama za finansiranje kako bi se stvorili uslovi za njihov održiv biznis.

 

Za svo vrijeme od osnivanja, Udruženje je pomognuto od strane Prijestonice Cetinje za prostor i sve aktivnosti koje su do sad organizovane.